Hej. Ett jättelångt avbrott har det onekligen varit sen den senaste Hörnan. Kjell Höglund låten "desertören" som jag personligen rankar som den i alla kategorier absolut vassaste sångtexten var det senaste inlägget för bra länge sedan.

Vad har då hänt i Tennisklubben under det senaste året? Jo, den gula fasaden är nu helrenoverad. Gamla ruttna panelplankor är bytta mot hela och fräscha samt alla fyra sidor av fastighetens väggar är nymålade. Den stora ytterdörren på bana3 är också den omgjord.Rutten panel byttes ut mot kompakt aluglänsande durkplåt.Innanmätet är fyllt med frigolitplattor, samt fyrs st ventiler sätter fart på luftgenomströmningen.

Den smarta lösning som jag trodde var jättesmart visade sig vara motsatsen efter ett tag. I samband med den stora hallrenoveringen 2010 fyllde asfaltläggarna igen de två befintliga hålen på bana 3 där nätstolparna ska vara. Jag kom då på idén att försöka få tag på ett ambulerande nät typ Davis Cup, Sthlm Open Globens annex där man såg bla Pete Sampras och Michael Chang spela sina matcher. Ett långt metallrör ligger i botten och stagar upp nätet samt det allra viktigaste: Inga hål för nätstolpar behövs. Jag fick tag i en sådan nätställning som förresten suttit på Sthlms Centralstation då arrangörerna för Sthlm Open gjorde en provisorisk tennisbana för uppvisnings/testspel. Det hela visade sig inte vara den stabilaste konstruktionen utan upplevdes bland många utgöra ett närmast skräpigt intryck. Jocke från Bro kom till slut på idén som gjorde att klubben till slut tog tag i saken. Jocke föreslog att vi helt enkelt lokaliserar de båda hålen för de nätstolpar som fanns där mellan 1983 & 2010, borrar bort asfalten som ligger ovanpå samt stoppar tillbaka stolparna i hålen. Jag ringde smeden Claes Plog som hjälpt mig med renoveringen av bakdörren på bana 3 om han även kunde hjälpa till med nät och stolpar på samma bana. Sagt och gjort Plogs Svets & Smide fixade till hål och nätstolpar på två arbetsdagar. Stolparna förlängdes med ett par decimeter för att de mätt från marknivå blir 106cm som det står i regelverket.

Utebanornas Gunnebostängsel och några av vindskydden helrenoverades av Tauno och Bengt- Göran tidigare i höst. Sist men inte minst blev servicedelens båda toaletter uppfräschade i somras. Omklädningsrummens fyra toaletter är numera toppmoderna med handdusch och allt.

Verksamhetsåret har rullat på bra med bla mer beläggning i hallen. Under HT-13 var det full rulle hos våra serielag. Jiezzah, Madde och Sara spelade i damlaget. Herrlaget leddes av Fredrik Karlsson med Lelle Eilestam på andra singeln och Peter Johansson på tredje.

Vi har börjat ett samarbete med Sollentuna TK. I och med att de bokar lediga helgtider för deras interna tävlingsträning är det numera full aktivitet i hallen både kvällar och helger.
KLTK har även de hyrt hallen ett antal ggr lördagar  och söndagar.

Junior Open flyter på med fyra weekendturneringar under höstterminen-13 och tre st under VT-14. Majspelen genomfördes med bra väder april-maj. Endast under finaldagarna fick några av finalmatcherna spelas inomhus i hallen. Björn "Burken" Borg kom på besök med sin son nr2 Leo som spelade bra tennis och gick ända till final där han ledde i skiljeset med 5-3 men motståndaren vände och vann knappt med 7-5 i 12årsklassen. Vi fick beröm för banorna av den forne världsettan, Wimbledon och French Opensegraren, vilket givetvis är glädjande. Vindskydden märkta med Donnay hänger fortfarande kvar på utebanorna, vilket fick Borg att fråga mig hur länge de "setat" där? Jag svarade att de sattes upp året innan Björns son nr1 Robin var med i Majspelen år 2000.

En ny elektrisk strängningsmaskin köptes in lagom till sommarsäsongen. En import från England som visade sig fungera alldeles utmärkt. Jag passade även på att köpa in färsk tråd till den från samma företag i UK. Luxilon original och alupower är 2 värstingar som våra spelare får mycket glädje av om de lämnar in sina respektive racketar hos mig. Jag har förresten bytt namn från Gunnar Sträng till Gunnar String vilket känns mera rätt och mer internationellt på nått vis. Klubben har också köpt in nya "spadar" från Babolat som finns till försäljning. Då kan man faktiskt få samma sena som Nadal har i sin racket nämligen RPM blast om man handlar i hallens Vinstköp.

Ett pågående lotteri förekommer i hallen till det oförskämt billiga priset: 20 riksdaler/lott. Köper man lotter kan man vinna racket, bollar, strötider, spel med tränare mm.

KTK har gjort comeback i Rookieserien där 12-åriga tjejer och killar från vår klubb möter spelare från andra kända tennisklubbar norr om stan. Senast vi var med var för 10 år sedan och det är glädjande att vi fått tillbaka tävlingsintresset bland våra juniorer. Rookieserien och även Junior Open är en perfekt inkörsport därför att matcherna skapar tävlingsvana som mynnar ut i deltagande i Tentourtävlingar och Majspelen senare i vår för våra 10-12 åringar i klubben.

Tennisskolan och Tennislekis (ons, fre !7) har fått ett litet uppsving nu i höst. Glädjande att se bla 07:ornas framfart på fredagsträningarna. Jag tackar alla duktiga tränare i form av tjejer i 15-16årsåldern som visar stort ansvaroch uppfinningsrikedom då de leder träningarna för den yngre generationen.
Ett litet äldre gäng 13-14 åringar kämpar på bra på onsdagarna och där passar vår tävling Junior Open jättebra. En perfekt tävling att förkovra sig i den ädla tenniskonsten. Kanske kan Juniorkortet(Spela fritt på obokade tider, avg 900:- 12 månader) om intresse finns vara ännu ett förkovringsalternativ för dessa yngre tonåringar.

Den 28:e sept blev det en nystart även vad gäller IF Stockholm Open Minitennistour i hallen. Många duktiga KTKare födda 05-08 deltog. Perfekt tävlingsintroduktion eftersom i princip alla som vill kan deltaga då inga speciella förkunskaper krävs.
Roligt för mig(grundaren 1996) att minitouren vuxit och nu de senaste åren inte bara vänder sig till Stockholmsspelare utan till spelare från alla klubbar i hela Sverige får prova på att spela tennismatcher redan i tidig ålder. Sponsorn IF Sthlm Open står för T-shirts till alla och klubbarna delar ut guldmedaljer samt saft och kaka till alla. Alla spelare får spela minst 4st 10 minutersmatcher.

Kungsängens TK har flera hundra medlemmar i dagsläget. Fortfarande finns det många lediga tider att hyra i vår eminenta tennishall. Se gärna till att boka en fast tid och eller förse er med en knippe strötidskuponger samt sätt igång och spela mer tennis, då blir ni alla bättre tennisspelare. Ni vet väl att det hos många företag går att få ut "FRISKVÅRDSBIDRAG". Fråga bara mig så skriver jag ut kvitto åt er.

Trevlig höst och vinter
mvh Gunnar i KTK.

 

Visa hela inlägget »
DESERTÖREN

Text och musik: Kjell Höglund

 

      G            D7                      G

Från alla håll så manar man till krig och kamp

                          D7

och utanför mitt fönster hör jag ofta stöveltramp

 

förbanden dras ihop, man talar om den sista striden

                                          G

man talar om frihet och om att offra individen

                                D7                       G

"Är du med oss eller mot oss?" ropar man och skrattar i kör

                                                C    D7

lugn kära vänner, jag vet sedan länge vart jag hör

             G

jag är en desertör

 

                               D7            G

"Välj sida!" ropar man, "välj fienden eller oss,

                         D7

men vad du än väljer så måste du välja att slåss

 

för väljer du freden så väljer du att stå apatisk

                                                     G

då skjuter vi ner dej som en hund men begraver dej gratis

                      D7                 G

det enda val som är fritt är att välja armé

                              D7

pacifismen är så dum så den räknar vi inte me'

 

om nån dåre är så tokig att han tror att kärlek har nån verkan

                                                        G

ska han klubbas till marken och trampas till rena guttaperkan

                               D7                  G

och dom som råkar tro att det bara är hjältar som dör

                                             C    D7

ska få se vad som händer i ett tredjegradsförhör

             G

med en desertör!"

 

                                 D7                       G

"Det är allmän mobilisering, giv akt, håll truten och hör opp!

                            D7

Rätta in er i ledet och marschera i samlad tropp

 

vi går mot Harmagedon, mot krigens härliga final

                                             G

vi ska dansa med granater på dödens blodiga bal

                                 D7                C

det är roligt att döda, det är härligt att få ge igen

                                   D7

att få skjuta bort hjärnan på den lede fienden

 

då trivs vi, då är vi på vårt allra bästa humör

                                           G   C  D7

och därför ser vi som kirurgen ser på en tumör

                   G

när vi ser en desertör"

 

                             D7                 G

Jag vet mycket väl vad som händer den som deserterar

                                    D7

jag ställs upp mot en mur som det brukas när man arkebuserar

 

en bindel för ögat och en stilla bön till Gud

                                             G

så dånar gevären och kulorna slår hål i min hud

                         D7              G

jag faller omkull och blodet forsar ur hålen

                            D7

en kula har slitit bort en bit av huvudskålen

 

hjärnsubstans rinner ner på ärans mark

                                       G

och fast jag redan är död får jag en otäck spark

                            D7              G

jag kastas i en grav och skyfflas över med jord

                            D7                  

att döda fega råttor under krig kan inte kallas mord

                        

det är en fråga om desinfektion, det gäller hygienen

                                                        G

det är så man ser på saken, och vem kastar den första stenen?

                                    D7                   G

Jag säjer dej, jag säjer dej, det saknas inte armar som kastar

                             D7

det saknas inte viljor som fördömer, förbannar och förkastar

 

den som deserterar blir därmed en fredlös person

                                     G

som saklöst må mejas ner helt utan pardon

                                  D7                          G

det finns ingenting som krigaren hatar mer än den som vägrar kriga

                            D7

då vill han smaka blod, då vill han över döda kroppar stiga

 

för den som vägrar döda har heller ingen rätt att leva

                                                       G

den ska skjutas till en trasa och slängas i närmaste skreva

                                 D7                   G

det är en kristlig handling, det är att göra vad man bör

                                         C   D7

det är vad varje pliktmedveten människa gör

            G

med en desertör

 

                      D7                         G

Jag vägrade att bära vapen när jag skulle göra lumpen

                           D7

jag talade med prästen därhemma och han var ganska trumpen

 

ändå var det Jesus som sa att vi ska vända andra kinden till

                                                  G

och sticka svärdet i skidan istället för att hugga till

                      D7                  G

Han vägrade att leda judarna i strid mot Rom

                                D7

och sa att det vi sår ska vi skörda, det ska bli vår dom

 

ytterst var det därför han måste elimineras

                              G

kärlekens budskap kan inte tolereras

                   D7               G

Man kan inte acceptera det Jesus säjer och gör

                                           C   D7

för det vore fatalt om det skulle vinna gehör

               G

Jesus är en desertör

 

                                       D7          G

Jag kom till Stockholm samtidigt med kriget i Vietnam

                            D7

det blåste nya vindar, att inte välja sida var en skam

 

att vara pacifist var en ynkedom utan like

                                                G

hjältemod var åter att dö för satt land i ett dike

                             D7                  G

Nu gick fronten mellan förtryckarna och dom förtryckta

                                 D7

jag försökte tänka klart, jag sökte med ljus och lykta

 

man förklarade för mej att dödandet är rätt

                                              G

bara man ser till att man dödar på moraliskt sätt

                      D7                   G

att kriga mot imperialismen är alldeles riktigt

                     D7

man får döda kapitalister om man gör det försiktigt

 

man sa att ändamålet helgar ett smutsigt medel

                                      G

att socialismen tvättar en blodig persedel

                             D7                  G

att det är rätt att använda våld mot den som förtrycker

                          D7

ty rättvisan kräver en gräns för moraliska nycker

 

att man inte kan vara en ängel i en värld av djävlar

                                        G

och att ödmjukhet inte lönar sej när alla andra skrävlar

                   D7               G

gerillasoldaten stiger fram som historiens nye Gud

                            D7

och frälser världen till ackompanjemang av kulspruteljud

 

här har du en hjälte som verkligen vet vad han gör

                                G    C    D7

en idealist som vet varför han dör

                  G

och ingen feg desertör

 

                      D7             G

I många år stod jag kluven i denna fråga

                                 D7

jag var rädd och förvirrad och vågade inte våga

 

jag vågade inte tänka mina tankar till slut

                                     G

jag visste vad jag kände men sa det inte rakt ut

                           D7           G

det var uppenbart att det 1åg en viss poäng

                          D7

i att peka på skillnaden mellan herre och dräng

 

men en ett mord är ett mord helt oavsett vem som är död

                                     G

diktatur är diktatur även om den är röd

                        D7             G

sprit blir man full av även om det är söt likör

                                               C             D7

det hjälper inte att trolla med ord som dom skriftlärde gör

                G

om man är en desertör

 

                  D7                G

Så öppnades mina ögon och jag kunde se

                        D7

jag såg att jag var en legoknekt i en armé

 

jag hade bara andra motivationer

                                 G

än dom som slogs i Hitlers bataljoner

                       D7                  G

men alla slåss vi för det som vi menar är rätt

                        D7

vi slåss i arméer på otroligt många sätt

 

jag såg mej omkring bland livets situationer

                                        G

och dimman låg tät över Lützens alla kanoner

                   D7                    G

världen var ett slagfält och ingenting annat

                       D7

allt var förbränt och tiden tycktes ha stannat

 

fronterna drogs som variga sår jordens kropp

                                G

sönderskjutna soldater flydde utan hopp

               D7         G

granater exploderade oavbrutet

                 D7

allting tycktes bara vänta på slutet

 

ohyggliga monster slet varandra i bitar

                                                G

de ädlaste människor framträdde plötsligt som skitar

                       D7                   G

plötsligt förstod jag vad jag vill bli och vad jag lever för

                                      C    D7

plötsligt förstod jag vad det är jag gör

              G

jag är en desertör

 

                     D7              G

Jag vägrar att vara med i krigets domedagsdans

                        D7

jag släpper vapnen och ger mej iväg någon annanstans

 

jag vägrar att slåss, jag går här försvarslös och vankar

                                   G

som en anakronism med otidsenliga tankar

                                D7               G

och när ni ställer upp mej mot muren säjer jag innan jag dör:

                                            C   D7

"Fader förlåt dom för dom vet inte vad dom gör

           G

med en desertör!"

 

                        D7                C

Vi förfasar oss över Tysklands koncentrationslägertid

                          D7

men behandlar djuren på samma sätt och med samvetsfrid

 

vi har väldiga mordfabriker för att döda djur

                                          G

sen äter vi upp deras lik och kallar det matkultur

                          D7                G

vi är själva djur och vi äter djur med förtjusning

                        D7

vi är kannibaler och vi är det utan en rysning

 

vi låter kadaverdelen ruttna tills den b1ir mör

                                       G              C    D7

och lagar till den med raffinemang i kryddor och smör

                 G

men jag är en desertör

 

                         D7         G

Hur kan vi få slut på diktaturen genom diktatur

                        D7

hur ska vi få slut på krigen genom att slåss som djur

 

hur ska vi finna kärlek genom att hata?

                                      G

Man bygger inte en mur för att få en gata

              D7             G

våld och diktatur är kapitalismens metod

                     D7

hur kan vi få socialism genom att dränka den i blod?

 

kärlek och demokrati är socialistiska ideal

                                       G

vi måste tillämpa det vi vill ha, det finns inget annat val

                D7             G

om socialisten gör det kapitalisten alltid har gjort

                          D7

får han finna sej i att leva i samma lort

 

man släcker inte en brasa med bensin

                                  G

man botar inte en alkoholist med vin

                        D7                G

man får inte slut på våldet med hjälp av våld

                      D7

säljer man en slav så är han också såld

 

man kan inte skörda havre om man sår råg

                                        G

att påstå att det vore möjligt är bara båg

                    D7             G

det vi vill skörda måste vi också så

                    D7

dit vi vill komma måste vi också gå

 

det vi vill ha måste vi också ge

                                    G

vi kan inte blunda om vi vill kunna se

                            D7          G

själv är jag trött på att kriga som du hör

                                                C    D7

men i krigens värld har man ingenting särskilt för

                  G

att man är en desertör

 

                        D7                   G

Det är lätt att ställa in sej bland andra i ledet

                          D7

det är svårt att stå utanför och betrakta skedet

 

från Getsemane i kamp med vårt samvetes bud

                                        G

till Golgatas kors, övergivna av varje Gud

                       D7               G

det är den väg som vi alla förr eller senare måste gå

                          D7

för att nå fram till att verkligen kunna förstå

 

att allt måste älskas med ömhet och vårdas i kärlek

                                             G

att allt ska förlåtas intill den grymmaste smälek

                             D7                   G

då fattar vi plötsligt att Jesus i sanning var kommunist

                               D7

och att vi har en lång väg att gå innan också vi till sist

 

kan kalla oss kommunister i själ och hjärta

                                            G

och veta att all förtvivlan och svartaste smärta

                          D7                G

är en hälsning från den levande världen omkring oss och i oss

                        D7

för att visa hur vi i sanning ska kunna befria oss

 

en dag ska du också tvivla på det du gör

                                              G    C   D7

du ska komma att undra vart vägen du vandrar för

 D7               G       D7

du ska bli en desertör

 D7               G       D7

du ska bli en desertör

 D7               G       C   D7   G   D7  G        

du ska bli en desertör!

 

 

 

 
Visa hela inlägget »

Efter Born to run som förresten har samma namn som Bruce Springsteens berömda vinylskiva från 1975, där den framlidne Clerence Clemmons gjorde ett häftigt saxsolo och den numera TV-aktuelle med Norska Lillehammerserien Little Steven spelade gura. Jag kommer nu personligen med lite kommentarer angående boken av och med Pete Sampras publicerad 2008. Den heter Champions mind och innehåller en blandning av allmängiltigt material och inte minst kuriosa av olika slag som speciellt ligger mig närmast hjärtat. Jag hade en gång en lumparkompis vid namn Ahrnström som mitt under lunchen vid T3 i Sollefteå utbrast: Ostbiten är kryddan på mackan !!! Det är precis detta som förgyller livet. Anekdoter och detaljer satta i olika sammanhang som ger AHA-upplevelser är det som likt ostbiten är livets krydda.

 

Nu är det nämligen så att ostbiten just nu är de fina olika typer av klubbkläder som för tillfället finns i Tennishallen för utprovning och beställning. Kära tennisintresserade ta er ner till hallen och skriv upp er på ett par shorts eller varför inte en Bob Dylan jacka eller varför inte ett par mysbyxor. Deadline är 1 okt så skynda er på.................................................

 

Pete Sampras eller Pistol Pete som är ett bra smeknamn visste redan som sjuåring att han skulle bli tennisproffs och i och med detta som han själv säger: Let the racket do the talking.!

Många förändringar inom tennisen skedde under Petes karriär. Pete började spela med träracket och gick sedan vidare till Wilson pro staff 85 kvadrattum  som han strängade med hör och häpna 33kgs tryck med supertunna natursenor. Förmodligen var den racketen som var custommade med extra blytyngder så gott som ospelbar för gemene man.

 

Under 90-talet då Pete slog igenom dominerades tennisen av många amerikaner från samma generation. Många kända namn förekom under denna tid och även många olika typer av spelstilar. USA hade Pete och Michael Chang född-72(vann franska 89), Jim Courier-70(vann bla franska 91,92), Andre Agassi (vann alla majors). Europa hader bla Stefan Edberg, Boris Becker och även den numera bekante Ivan Lendl(Murrays tränare) som förresten bjöd in den unge Sampras till sitt fashionabla hem för att lära känna honom både som person och tennisspelare. I boken uttrycker Pete det som om han trodde att Lendl som var i slutet av sin karriär eventuellt var intresserad av en tränarkarriär. Det har visat sig att så förmodligen var fallet även om Lendls insatser som tränare kommit först nu i och med Andy Murray.

 

Många tennisprofiler utmärkte sig under 90-talet som sagt. Det var bla många duktiga serve/volleyspelare typ Goran Ivanisevic, Pat Rafter, Tim Henman för att nämna några. Peter Korda från Tjeckien en annan duktig Europé med härligt sting i grundslagen, honom såg jag själv mot Pete i Globens annex /Sthlm Open) i början av 90-talet.

 

Pete säger att tennisen i USA kan delas in i två kategorier. Östra delen är mer för högre samhällsmedborgare, ex Boston, New Yourk, Phaladelphia. I Kalifornien på västra delen är tennis mer en enkel tillgänglig sport. Där finns många billiga tennisbanor av cementunderlag som många kan spela på, sk Public Courts. Tennisens kända racketgrepp kommer från de olika regionernas mest vanliga spelunderlag och vilket racketgrepp som passar bäst på dessa underlag. Continental(hammargrepp) Europa. Eastern (Östra USA) och Western (Kalifornia).

 

Väldigt tidigt lärde sig Pete att stå på främre fotens häl (som Sharapova) innan han började serverörelsen för att sedan flytta tyngdpunkten och därigenom på ett lättare sätt hitta timingen. Den tränare som lärde honom detta åkte sedemera(långt senare) i Fängelse för Child abuse. Pete Fischer var tränarens namn och han kom ibland hem till familjen Sampras med en 16mm projektor och visade filmer efter middagen innehållande gamla 50 och 60-talsfinaler mellan bla Rod Laver (Sampras idol), Ken Rosewall och Lew Hoad. Den unge Pete var grymt imponerad av hur mjukt och fint Laver spelade.

Det var även Ficher som övertalade Pete att gå över till enhandsbackhand då han var 14år. Fisher hade förhoppningen att Sampras skulle bli en ny Rod Laver och för att vinna Wimbledon i framtiden var en enhandsbackhand att föredra. En viss Stefan Edberg från Sverige gjorde samma sak och vann även han Wimbledon, inte sju ggr som Pistol Pete men i alla fall 2ggr.

 

Det var tufft för Pete med sin nya backhand. Han förlorade en hel del matcher under en tvårsperiod. Han mötte under den tiden bla Michael Chang i en match och Pete uttrycker i boken: He started to hammer me...

Lång tid tog det för Pete att få igång sin backhand men plötsligt bara lossnade det och även serven lossnade. Pete började plötsligt att slå serveess. 1989 som 17-åring mötte han Mats Wilander som året innan vunnit tre majors och i US-Open 1988 slagit Ivan Lendl i finalen.

Sampras vann med 6-4 i skiljeset mot Mats i Flushing Meadows andra omgång. Året efter 1990 vann Pete US-Open som 18-åring efter att ha slagit ut Dan Goldie, Peter Lundgren och Jacob Hlasek. Sen vann han mot Lendl i kvarten, McEnroe i semi och till sist André Agassi i finalen den 9 september 1990.

Peter berättar att första gången han mötte André i en match var som 12-åring i Northbridge California. Agassi dök upp med sin Pappa i en stor grön Cadillac som den Las Vegaspojke han var.

 

Det är kanske där skillnaden ligger mellan Las Vegas Agassi och Kalifornia Pete. Enligt Pete själv var han inte på något sätt hårt hållen av sina föräldrar. Han var i stället driven av sin egen målmedvetenhet och hängivenhet. Sampras personlighet är också intressant. Han är närmast blyg i sin framtoning men på tennisbanan är han stentuff vilket så här i efterhand påminner om en känd svensk med enhandsbackhand.

Även om jag inte läst Agassis bok än så misstänker jag att han har lite andra erfarenheter av sin tennisuppväxt med bla bollmaskiner och hårt drillande av pappa Mike och Nick Bolleteri.

Vi får sedan följa Pete i kronologisk ordning från första Grand-slamvinsten 1990 till den sista 2002. Han mötte även då Agassi och vann med 6-3,6-4,5-7,6-4.

 

Pete berättar också hur han träffade sin fru. Vid den tidpunkten i mitten av sin karriär var han nedlusad med dollar som man säger. Då kan man förmodligen göra som han gjorde och lyckas. Snygga damer dras till rika killar eller är det tvärtom?

Under en skadeperiod var Pete på bio och såg filmen Love Sticks med en kompis. Bridgitte Wilson spelade en av huvudrollerna. Kompisen John Blake kände till Holywood och lovade att fixa en dejt mellan Pistol Pete och Bridgette. Hela konceptet fungerade och efter en trevande och blyg inledning på en italiensk restaurang blev de till slut ett par ämnade för varandra.

 

Precis när jag skriver detta är det två st Armstrong som står i rampljuset. Båda från USA. Den ene levande och erkänner inte att han använt dopingpreparat men ger ändå upp att rentvå anklagelserna och bevisa sin oskuld. Gemene man svävar fortfarande i ovisshet.

Den andre Armstrong har gått ur tiden. Apropå Nostalgi så minns jag ännu i dag som det var i går då man uppe i Övre Soppero såg de svartvita bilderna en julinatt 1969 då Neal tog första steget som var stort för mänskligheten men litet för människan på månen.

 

I slutet av boken presnterar Pistol Pete sina konkurrenter och sammanfattar det hela med att från dessa 90-talsspelare plocka fram den tidens ultimata tennisspelare.

Det blev: Agassis backhand

Gorans 1:a serve

Stichs 2:a serve

Rafter/Edbergs volley

Hewitt/Changs snabbhet

Becker/Ferreira/Agassis forehand

Courier/Chang/Edbergs mentala styrka

Agassis servereturer.

 

Frågan är nog om inte Pete själv är den ultimata tennisspelaren. Det som hela tiden legat på hans minuskonto har varit utebliven Roland Garrosvinst. Pete trivdes aldrig på grus även om han gjorde fina insatser i bla Rom och i Davis Cup på grus.

I veckan avgjordes US-Open. De fyra stora har under senare år partat på majortitlar. Först var det Federer, sedan Nadal, sedan Djokovic och nu äntligen Murray. Listan är också åldersmässig. Vad händer nästa år? Troligen är det 25-åringarna Murray och Djokko som blir dominanter och Raffa och Roger utmanar med en eller två strötitlar. Fysiska kraftprov är det onekligen då de fyras gäng möts.

 

 

 

 

 

 

Visa hela inlägget »

Ja gott folk nu drar innesäsongen igång med nya och nygamla tennishungriga personer som efter semester och sommarlov intar hallen på alla fronter. Klubben hoppas på en hel del nyrekrytering bland såväl vuxna och givetvis även bland barn och ungdomar. Vi har abonnemang och strötider för de som spelar själva och tennislekis/tennisskola för de som i trevligt sällskap lär sig tennisspelets grunder samt tävlingsspel för de som vill förkovra sig ytterligare. En nystart av det förut så populära gruppspelet för motionärer planeras i höst.

 

Utesäsongen gick som på räls för våra två serielag. Herrarna med Fredrik Karlsson, Lelle Eilestam och Peter Johansson vann sin div 2 serie. Damerna ville inte vara sämre utan vann även dom sin serie i div 2. Nästa säsong spelar Jiezzah, Madde och Sara i div 1. Roligt med ett KTK-lag överst i seriesystemet. Våra garvade damer är emellertid inte några duvungar i gamet och har varit med förr och kämpat väl i högsta uteserien.

 

Vårens två tävlingar Majspelen och Junior Open blev lyckade arrangemang där speciellt Majspelen lockade ett eltagarantal som med råge kan mäta sig med storhetsåren på 80-talet.

Många matcher spelades då på de eminenta numera nedlagda Tibblebanorna. Den här gången hyrde vi in oss i Järfälla Tennissällskaps Tennishall med tillhörande utebanor för att få plats med alla välspelade matcher.

 

Den enormt populära poolspelstävlingen Junior Open samlade även den stora deltagarskaror året som gick. Konceptet från början var ett internt juniorgruppspel där dåvarande styrelsen och tävlingskommittén kom på den utsökta idén att bjuda in juniorspelare även från andra klubbar. Junior Open startade VT 2004 och sedan dess har det spelats poolmatcher totalt ca 65 fulla helger. En hel del pusslande och administration med att dela in alla delt (över 2000 starter totalt) i lämpliga spelgrupper där åldrar och spelstyrkor måste stämma har det varit.

Höstterminens första Junior Open sker redan 14-16 sept.

 

Den 25/8 blir det en aktivitesdag i klubben med start 11.00 då kommunens alla barn födda 2004-2005 erbjuds en gratislektion med våra duktiga tränare. Sedan följer en play and staykurs och dagen avslutas med prova på spel för allmänheten kl 14.00.

 

Hallmattan i form av ..Dura first line... las in på fyra dagar av 2st tyska mattexperter som kom på onsdagen och började jobba på torsdagen och var klara på söndagen i början av juni 2010. Verkar som det komfortabla textilunderlaget passar de flesta spelartyper. Ljudnivån har dämpats med yterligare några decibel samt sko och bollslitaget är i stort sett försumbart.

 

Servicedelen har under många år varit i behov av upprustning. Precis nyligen har de förhatliga glasrutepelarna (4st) blivit borttagna och ersatts av enbart 2st 4m långa och 165cm höga splitternya härdade 6mm rutor. Mannen som gjort det gedigna hantverket heter Erik Wright. Senare i höst kommer väggarna att fräschas upp så att publik, ledare, föräldrar och spelare möts av stilrena vita ytor precis som det ska vara då vi pratar om den vita sporten.

 

Ja nu har OS i London avslutats. Sthlm OS 1912 var stilbildande med en strikt förkortad tävlingsperiod där idrottare från världens alla hörn från vilt skilda idrotter tillsammans samlas under den Olympiska fanan. Sen går det inte att sticka under stol med att olympiska spelen i modern tid skapats av aristokrater och militärer främst från det Brittiska imperiet. Vissa ansåg att även KRIG gick under kategorin idrott. Britterna uppfann och moderniserade en hel del olika bollspel för överklassen som avkoppling och rekreation i slutet av 1800-talet. Många av idrotterna som fanns med under London OS härstammar från den tiden. Den sk amatörregeln har levt kvar ända in på 80-talet. Syftet med att OS enbart skulle vara för amatörer härstammar troligtvis från Olympiska kommitténs konservativa idéer troligtvis en kvarleva från början av 1900-talet för att hålla borta vanligt folks deltagande.

Jim Thorpe som vann 1912 i både femkamp och tiokamp blev fråntagen sina olympiska guld och slutade sitt liv i misär då han proffsförklarades då han tagit emot pengar i en helt annan idrott nämligen Baseboll. Senare blev våra löpare Hägg, Andersson och Waern proffsförklarade. Ingemar Syenmark fick inte deltaga i något mer OS efter 1980 pga olympiska kommitténs gammalmodiga regler

 

Även jag har fått vara och bevittna ett Olympiskt spel på plats. Detta skedde 1988 i Seul Korea. Jag köpte en billig biljett i Bangkok med China airlines. Fick bo en natt på airport hotell i Thaipe innan jag anlände. Gjorde sällskap under spelen med en schweizare som jag träffade på planet. Pratade även med en engelsman som sa att han var ...proud to be brittish. Hur som helst så bodde jag jag hos en fd Kungsängenbo vid namn Chang. Hälften heter Chang och resterande 50 procent heter Lee i Korea..........

 

För mig blev det helt fantastiska 3 veckor i Korea. Spelade även lite tennis med en koreansk tränare som ville att jag skulle spela en dubbelturnering med honom. Vi kommunicerade via tolk eftersom han inte kunde engelska och jag var värdelös på koreanska. Kom även ihåg att man fick lämna färdigskrivna Chang heroglyfer till resp taxichaufför då man skulle åka någonstans. Annars fungerade kolektivtrafiken förträffligt som det ska göra i minijapan.

Det blev även lite autografskrivande på arenan då koréanska skolelever frågade mig eller uppmanade mig: ....sign please. Då var det bara att ta fram pennan eftersom jag antagligen såg ut som en friidrottare västerlänning som jag var i mina gröna gurkbyxor.

 

Tror att jag var fem hela dagar på friidrottsarenan. Fick se det mesta typ: Mr Ben Johnsons hundra meterslopp i kamp med Calle Lewis och Linford Christie som sedemera vann i Barcelona-92. Såg även på plats Edwin Moses sista OS, Patrik Sjöbergs bronshopp, tiokamparen Thomsson som bröt staven mitt i upphoppet. Damer blev det också: Florence Griffith Joyner, Jacke Joyner Kersie, Heike Drechler för att nämna några.

Hade kamran med och plåtade många idrottare. Historien har emellertid sin gång och några dagar senare åkte Ben dit för doping och kom sedan aldrig tilbaka i samma form. Florence finns inte längre med oss i jordelivet.

 

Första veckan blev det mycket tennis med bla Mecir och Edberg. Fick även se 18-åringarna Steffi Graaf och Gabriella Sabatini in action på träning vilket var väldigt trevligt.

Artistisk gymnastik med bla starka rumänska tjejer, velodromcykling och fotboll mellan Nigeria och Australien fick jag även uppleva.

 

Andra veckan blev det mycket friidrott kryddat med kvartsfinalen i fotboll mellan Brasilien och Argentina. Bebeto och Romario spelade för Brasilien även om de då var relativt unga och okända. Ett minne för livet var den stämning man kände under prisutdelningen då medaljörerna och nästan 100 000 pers på läktaren andäktigt lyssnade på resp guldmedaljörs nationalsång.

 

Nu när man på TV har sett OS i London kan man tycka att mycket är hoptryckt. Jättemånga grenar, klasser och idrotter koncentrerat och kompakt under två veckor. Skyttegrenar, BMX-cykling, trampolinhoppning mm hinner man inte med att se på TVn. Klart att det går att titta på i efterhand men det är inte riktigt samma sak.

 

En sak är ändå klar. Idrottens syfte med att manifistera ett evenemang för jordens alla folk med alla typer av etniska grupper alla tillsammans i fredens tecken är något unikt och något som vår värld behöver. Sen kan man diskutera storleken på evenemanget. Bara några få länder och städer i världen klarar av denna typ av jättearrangemang.

 

Under OS i Berlin-36 fick en viss Adolf Hitler en tankeställare då en atlet från en lägre stående ras (enligt Hitlers syn på saken) vid namn Jessie Owens plocka hem guld på guld. Hitler gav sig emellertid inte utan fortsatte med sitt syndabockstänkande genom sitt behandlande av judar och andra övergrepp genom ockuperande av andra länder, krig mm.

 

En av värdnations största idrottare under London OS Mo Farah som vann både 5000 och

10 000m kom från Mogadishu i Somalia som 8 åring till England. Intressant eftersom de flesta löpare från Afrika kommer från Etiopien och Kenya. Under år av evolution har anlagen för långlöpning utvecklats i vissa regioner i Afrika. På samma sätt har anlagen för sprintlöpning utvecklats på andra platser i Afrika. Intressant att forska vidare var slavarna kom från som skeppades över Atlanten till Västindien från Västafrika.

 

Det viktigaste är inte att vinna utan att kämpa väl stämde bla in på Saudiarabiens enda/första kvinnliga idrottare som sprang 800m försök på 2.43. 40 sek efter segraren.

 

Intressant: Felix Sanchez som vann 400m häck hade på hundradelen samma tid som när han vann OS i Aten 2004. 47.63. Oerhört stark comeback efter många skadefyllda år.

 

Sen får vi hoppas att Jamaicalöparna..........har rent mjöl i påsen..........

 

Lite kuriosa:

Även här i Sverige 2012 finns ett Nazistparti. Svenskarnas Parti heter dom och de har liknande hakkors som en viss Adolf hade och polisen ger dem demonstrationstillstånd på olika platser i Sverige. Oftast urartar det hela och det blir direkt konfrontation med motdemonstranter. Men gott folk. Vi får vara vaksamma i den tid vi lever i. Främlingsfientlig propaganda blomstrar ute i Cyberrymden. Nazisterna 1936 hade ingen tillgång till varken Ipad eller PC och det var väl knappast någon förutom Nostradamus som visste vad som komma skulle tre år senare 1939........ändå blev det som det blev.

 

 

 

 

 

 

Visa hela inlägget »

KTK hälsar gästskribent nr2 in på Hörnan. Mats Lindström heter han (nr3 från vänster på bilden föreställande Oves Gäng). Herr Lindström var en gång i tiden hallchef i KTK:s vackra tennishall 93-94. Det här med Brunna Hills känner jag inte till eller vill inte känna till? En viss förklaring kan vara att vissa av Brunnabarnen efterhand lagt sig till med Borgerliga ideal och attribut. Svårt att härleda deras politiska hemvist med andra ord. En Brunnapojke sa en gång: "Jag går och köper en kaka" efter att jag förgäves försökt få KTK:s Majspelsdeltagare att baka bullar/sockerkakor som vi i solidariskt gemensamt intresse kunde sälja nere vid Majspelsbanorna. Inne på 90-talet blev en annan KTK-yngling trakasserad av en KTK-pensionär då de tillsammans kom gående och passerade LO-borgen (Stockholms city) på väg till ett vardande styrelsemöte. Till undsättning kom då en viss Anders Näslund, han som hade startat Kungsängens Innebandysällskap och har Näsans Minne uppkallat efter sig. Pensionären trodde förmodligen att ynglingen röstade på Brunna, förlåt Borgarna. Men där gick han bet.........

 

Tillbaka till Brunna Hills. I alla fall är det så att en långväga granne till Mats boendes längre upp i Brunna vid namn Torbjörn Rydström nämnde ett annat Hills någon gång sent 80-tal. Det var nämligen så att två st amerikaner spelade tennis varje fre mellan 14-15 också det sent 80-tal. Egentligen var de inte några riktiga amerikaner eftersom den ene bodde i Järfälla och den andra i Kungsängen. Efter dessa fejkamerikaner spelade 2st galanta damer från Brunna tennis med/mot varandra. På bana ett samtidigt med dessa damer spelade tre st killar matchspel, typ 2 boll med/mot varandra. En av dessa killar (spelare 1) var kanske den som var "skrikigast" vid sidan om tennisbanan men bytte skepnad och var fullkomligt cool/kolugn då han väl befann sig inne på tenniscourten. Då kan ni läsare säkert gissa vilka som under några säsonger befann sig i KTK-hallen och spelade på bana 1? Oj jag glömde visst presentera de andra två. Deras personlighetar visade sig snarare vara av motsatt slag om man jämför med spelare 1.

 

Rätt gissat...........Det var Lindström och Lindahl som befann sig på andra sidan nät och förgäves försökte besegra den iskalle spelare 1 som visade sig vara T Rydström. Det hela visade sig gå åt pipan varje gång under de knapa två år som träningen pågick fredagar 15-16. Lindahl och Lindström begagnade sig av något som liknade en primitiv form av primalskrik, i sina hjälplösa tilltag att försöka störa den gode Rydström. De galanta damerna på bana 3 blev naturligtvis oerhört störda av de oseriösa ynglingarnas höga decibelltal på bana 1 och kom då spontant med klagomål beträffande KTK-hallens höga tillfälliga ljudnivåer. Sanningen är att det var herr T Rydströms idé att slå ihop de galanta damerna från bana 3 till en gemensam nämnare som fick bli "Beverly Hills". Än en gång Brunna Hills känner jag inte till???

 

Tillbaka till amerikanarna. Det var värsta Chip Hooper snubbarna, dvs stora som hus och hästsparkar till servar som gick i ca 220 knyck. Förmodligen var det dessa två killar som uppfann 1 bollstennisen. Ett slag och sedan kaputt/finito.

Två andra herrar har annars rekordet då det gäller vilka som åstadkommit den hårdaste inbollningen. Jag och Mattias Ström som för tillfället befann oss i hallen fick se något vi inte trodde var sant. De båda Kjellarna Jonasson och Åhman satte full speed redan från första slaget i den 5 min långa obligatoriska inbollningen innan match. Turbo med andra ord....

 

Tillbaka till innebandyverksamheten. Jag kan nämna en episod i Ekhammarhallen där för övrigt de första träningsmatcherna spelades säsongen 86-87. Redan från början var stommen träningsvilliga ynglingar och några oldtimers från KTK. Nya spelare tillkom i takt med att gamla avpolletterades. Sedemera flyttade verksamheten till I1:s regemente och ynglingar från andra idéeella verksamheter blandades med KTK:stommen. Begreppet Oves Gäng myntades runt 1989 tror jag? Mer om detta i gästkrönikan nedan.

 

Det var en episod i Ekhammarhallen runt 1987 där tennisspelaren A Thulin agerade torped och tillrättavisade en minst sagt storvuxen person som kom sent och inte var inbjuden. Att i minnet komma på anledningen till avhysningen är i detta nu inte möjligt för mig. Någon anledning? var det onekligen förutom sen ankomst. Ni läsare har kanske redan nu kommit på att det förmodligen var undertecknad som utsett den gode Thulin att agera Torped. För mig fick hela episoden en något olycklig följdverkan eftersom jag efter innebandyn i Ekhammars Sporthall märkte att min bättre begagnade Rexcykel bryskt välts ner från cykelstället utanför KTK:hallen.

 

Första säsongerna uppe vid regementet hämtades de minst sagt rangliga innebandymålen från KTK:s tennishall med bil för att med ilfart fraktas till I1s sporthall. Har genom dolda källor fått höra att några/någon ggr/gång har farbror Polisen jagat ynglingarna som hämtat målen. Så här i Youtubeklippens vardag hade det varit roligt att se dessa/denna händelser/händelse. Polisbilen med blåljusen på och föraren av innebandymålbilen fullproppad med ynglingar, målburar, klubbor etc snurra bort och skaka av sig den jagande polisbilen i trakterna runt BoW stormarknad.

 

Nu till gästskribenten Mats. Trevlig läsning Gått folk.

Jag lägger till en inledning. Kuriosa: Innebandymålen modell instabila kom från Lelle Blomquist KIFs avsomnade innebandy i Ekhammarhallen. Den som fanns i slutet av 70-talet/början av 80-talet med böjbara kortare klubbor. Mvh Gunnar

 

 

Hårda bandage med Owes gäng!

 

Inspirerade av att Nyström, Wilander och övriga tennislandslaget sades ha tvålat dit dåvarande innebandylandslaget i just innebandy var vi ett gäng KTK:are som i mitten av 80-talet drog igång med klubba och boll. Fotarbetet behövde förbättras och vad kunde då passa bättre än att ge sig på en sport där man inte sätter sig ned och fikar var femte minut. Gunnar, som inte är sen att anta utmaningar av fysisk karaktär, köpte in några instabila lågprismål i aluminium, och vi körde igång.

 

Till en början var det mest interna uppgörelser där vi var utfyllnad i Owes gäng, ett stjärnlag som hämtade sin stomme från den uppländska metropolen Håbo-Tibble, en förort till Bro mitt i ingenstans. Gubbarna, de kändes verkligen gamla då, tillhörde "fotbollslaget" Håbro.

 

Inledningsvis var vi många som, trots vår vana vid tennis, tidigt tyckte att den ihåliga bollen studsade lite väl mycket. För att få bukt med problemet fylldes bollen med tygband, ni vet såna där som man hade, eller fortfarande har i skolgymnastiken. De som provat på innebandy idag vet att de kan kännas rejält om man får ett hårt skott på fel ställe. Försök då att föreställa er hur det känns med en fylld boll - NEJ! det kan ni inte, men Owe ville ha det så. Det som räddade oss från att helt deformeras var förmodligen en kombination av dålig teknik och dåligt utvecklad utrustning.

 

Oftast var motståndarna embryot till det som senare skulle bli den så framgångsrika föreningen Kungsängens IS.

 

Matcherna utspelades till en början i Ekhammarshallen kvällstid men flyttade så småningom till Svea Livgardes sporthall tidigt på söndagsmorgnarna. Stora härliga ytor, någon sarg fanns inte, i bästa fall ställdes plintar för redskapsförråden. Hade man riktig tur kunde det finnas gratis saft i befälens omklädningsrum. Dessutom var det så att vi Brunna Hills-barn, Gunnar kallade oss så för att lite tydligare accentuera vår klasstillhörighet, för en gångs skull hade nära till något. Under träningsmatcherna var det många av oss tennislirare som blev upptäckta av talangscouterna

 

Mitt eget fotarbete fortsatte att vara blytungt men kul var det och att det satte djupa spår på många sätt råder det ingen tvekan om.

 

Gästkrönikör i exil.

 

Mats Lindström

 

Numera Westerviks TK

 

 

Visa hela inlägget »
Majspelen 1990 med Lindgre, Hansen, Hedman mm Majspelen 1990 med Lindgre, Hansen, Hedman mm

Ja gott folk.  Nu har det gått ett bra tag sedan jag hade något produktivt att komma med i min Hörna. Får passa på att tacka den eminente gästskribenten Johan som nu hållit ställningarna med sin Born to run. Det är förresten 2:a spåret på Pink Floyd albumet Dark side of the moon där Roger Waters experimenterar med synteseizers. Han kallar instrumenten för equipment.

Nej förresten där har jag fel... Låten heter naturligtvis On the run. Jag lyssnar just  nu på Richey Havens, riktigt bra faktiskt. Han håller igång fortfarande. Det var ju Richey som inledde den berömda Woodstockfilmen 1969.

 

Som sagt jag har inte direkt legat på latsidan även om mina Hörnainlägg varit noll till antalet den senaste tiden. Det blev en hel del skidåkning vintern som varit. Kanske inte så många träningstimmar på snö men det blev fem st rejäla långlopp: Intersportloppet, Harsa skidmaraton, Bessemerloppet, Vasaloppet och 7-mila, kryddat med DM individuellt och stafett arrangerat avskidklubben Jordbränningarna på den anrika Rudananläggningen beläget i Haninge som tidigare hette Handen. Vasaloppet blev till en High lightupplevelse med boende hos min barndomsidol Janne Stefansson som bla berättade om omvallning av klister innan Evertsberg 1966 och sin bestående vänskap med 1966 års VM-kung i Oslo, Germund Eggen. Att jag fick testa Anders Södergrens skidor och fått mina skidor vallade inför loppet av den tidigare toppåkaren Peter Myhlback på ett utomordentligt vis och hemlig vaxblandning gjorde att 5 timmars gränsen passerades med marginal.

 

Jag har också helt nyligen plockat fram Strindberg från bokhyllan. Startar med Tjänstekvinnans son  där herr Strindberg på ett utomordentligt sätt beskriver sina tankar och funderingar i en självbiografisk form. Intressant att han hade samma tankar i mångt och mycket som många av oss i dag har 100 år senare. En stilbildare och en en tidlös konstnär är han verkligen herr Strindberg.Tommy Berggren gör honom förresten mycket bra i TV-serien som just nu visas på dumburken.

 

I skrivandets ögonblick pågår KTK:s flaggskepp MAJSPELEN. Efterlyser här på Hörnan personer som läser Hörnan och har någon/några ggr själva spelat Majspelen och även besitter någon form av skrivkunnighet.  Om någon/några av dessa personer formulerar några meningar om sina Majspelsupplevelser hör på Hörnan är/vore det helt underbart.

Tävlingen startade då Ekhammars grusbanor var klara 1976. Fortfarande pågår tävlingen på samma plats. Har räknat ut att de äldsta deltagarna från Majspelens begynnelse är uppe i ansenliga åldrar vid det här laget. De individer som spelade 18-årsklassen i slutet av 70-talet är nu uppe i en ålder som passerat halvseklet. utmärkt dokumentär på TV i går förresten om en annan idrottsman som även han skulle varit i undertecknats ålder om han levat i dag, nämligen Allen Proust formel 1 konkurrent Ayrton Senna.

 

Jag började hjälpa Heinz Binggeli 1984 med tävlingen. Sedan 1985  har haft huvudansvaret. Första året med två andra som hette Anders och Jörgen. Sedan tillkom två andra, Hasse och Lasse. Lite senare ytterligare två vid namn Hansen och Lindgren som tillsammans med dåvarande ordföranden Hedman finns med på bifogad bild. Väder vind, banor och humör på spelare har skiftat under åren som gått.Intressant att jag kan fira 30-års jubileum som tävlingsledare av Majspelen om två år. Undrar förresten hur många spelare jag lottat in under åren som gått? Snittet kanske är runt 150-180 spelare/år. Det borde bli runt 4500-5000 starter. I alla fall en bra bit över 2000 deltagande  individer totalt sedan 1984.

 

Mästarnas Mästare

Nu till huvudrubriken mästarnas Mästare. De flesta av oss som ser Mästarnas Mästare på TV har oftast något minne av de olika idrottsutövarnas prestationer. Lite av vad man gjorde under de olika bragderna typ var man befann sig under och sysslade med vid tidpunkten för bla Palmemordet och mordet på Anna Lind.

Mitt minne av Håkan Loob är givetvis VM 1987 då Micke Andersson från Björklöven kom med en utmärkt kommentar då Agne Jälevik utbrast: Tack ska du ha Micke Andersson. Då sa Micke: Tack ska du ha Agne Jälevik. Vad Loob beträffar hade jag sprungit Rösjölopet på lördagen, spelat Tennismatch i Kista av alla ställen på asfalt på eftermiddagen mot en grabb som heter/hette Vargas i efternamn. Senare spelade jag final mot Åslin, inte hockeyspelaren men tennisspelaren Åslin. På den andra banan spelade Kungsängens Lelle Eilestam mot Ekerös Igor Pavliska. Huvudhändelsen från dessa dagar maj månad 1987 är ändå Loobs passning till Tomas Sandström. Sen är det också så att Sverige fick stor hjälp av CCCP:s Krutovs mål i VMs sista match tror jag det var. Kom ihåg att min kompis Uno ringde mig och sa: Jag säger bara en sak Krutov säger jag................

 

Måste i ärlighetens namn även framhålla min namne Gunnar Larsson. Jag var redan under 60.-talet intresserad av simsporten. Kanske inte skoj då man busssades till insjön Mullsjö med buss för att där göra torrsim och sedan hoppa i ett 16 gradigt grumligt vatten, dricka medhavd apelsinsaft med smörgåsar och sedan åka hem igen på eftermiddagen. Ett fint minne är ändå att hitlåten : Mitt sommarlov med Anita Hegeland spelades i bussen.

Då var det betydligt roligare att i tempererat vatten hemma i badkaret på Drottningatan i Nordmaling prova på de första crawlliknande simtagen och sedan vända sig om och begagna sig av ryggsimmets ädla konst. Lite nytta hade jag nog av detta då jag som 13-åring kunde med badmästaren Åke Gustavssons hjälp förfina badkarstekniken.

 

Mina idoler var i slutet av 60-talet Lester Eriksson (boendes i Upplands-Bro) samt Norrlänningen Peter Feil, tävlandes för Eskilstuna. Båda dessa var med i OS i Mexiko där bla Peter Feil blev 5:a på 200 m fjäril och en viss Gunnar Larsson gjorde OS-debut.

Alla har väl Gunnars fantastiska lopp på 400m medley OS-72 på näthinnan. Gary Hall ledde frutansvärt stort efter fjärilssimmet men var värdelös på bröst där Gunnar var suverän. Sen kom outsidern Tim Macee och man trodde inte Gunnar skulle hinna fram med sin fantastiska finnish men med hjälp av Åke Brohlins(farbror åt fotbolls Tomas) som suverän kommentator och Gunnars viljestyrka gick det vägen med en fingerlängds marginal.

 

Vad Linda Haglund beträffar får jag ta storyn om min familjs svartvita färg TV. Jag bara skojar, förlåt helt svartvita gamla TV som packades in i den gröna faran (grön

Ford escort) och monterades upp med lös sladdantenn i vaktkuren (Hörnefors massafabrik, NCB). Detta skedde under Gunnar Hedlunds tid. (Oj många som heter Gunnar) .

I alla fall kunde jag och min bror som också var brandvakt på fabriken ostörda se på allehanda OS-sevärdheter 1980 i Moskva typ: Sebastian Coe, Linda Haglund och Finspångsimmarna Bengt Baron och Pär Arvidsson. Pär Arvidsson önskade sig The Clash London Calling som önskelåt efter 100m fjärilsvinsten.

 

Som slutkläm den här gången på Hörnan får väl ändå bli min relation med Annichen Kringstad. Kanske inte mycket till relation men en sjuhel...v..es fight på upploppet. Själva historien börjar med att jag på den tiden var anställd som vaktmästare i Kungsängens Sporthall. Jag anmälde mig till en Friskvårdskurs genom Korpen.Platsen var Tollare Folkhögskola. trevlig kurs på Tollare med Johanni tror jag han hette/heter från Sthlms Korpen.Jag hade också nöjet att umgås med några flickor under kursen. Bla  åkte vi in till stan på Bio och såg en ung Michael Douglas i Jakten på den försvunna stenen. Samma flickor bjöd in mig på fest i Jordbro några veckor senare. Det visade sig var dagen innan Lidingöloppet som jag laddat för.

Friskvårdskursen pågick under två veckor så vi sågs igen veckan därpå och samtidigt veckan innan Lidingöloppet. Jag fick en idé där inspirationen kom från en berättelse några år tidigare där händelseutvecklingen utspelade sig på Stensunds Folkhögskola.

 

I min familj hade min mamma som tradition att lite då och då baka en Toscakaka som omväxlande jag och brorsan tog med till sig för att äta upp. Nu var det så här att min mor fick en genial idé att skicka Toscakakan med min klasskompis från Nordmaling som heter/hette Inger. Sagt och gjort Inger tog med sig Toscakakan med flyget från Umeå till Stockholm. Annars om man åker tåg blir det från Bastuträsk till Fjollträsk?

Jag blev givetvis glad då jag fick min Toscakaka av Inger. Tänkte att det nog blir trevligt om någon kunde göra mig sällskap och äta upp den eminenta kakan. Jag frågade då en annan klasskompis Lotta om hon vill hjälpa till med uppätandet av kakan. Lasse Sundström som vid det tillfället inte bara var min klasskamrat men också Nicke nyfiken, hörde vårt samtal och gick in i sin Stensundsstuga och satte igång med att författa eller rättare sagt ljuga ihop en berättelse om Norrlänningar, lappkåtor och toscakakor. mycket bra story förresten. Får väl plocka fram den i Hörnan om jag hittar den hemma i Nordmalingsarkivet.

 

Ja,Jo tillbaka till sockerkakan. Lättare med sockerkaka än toscakaka att få till menar jag.

Jo jag lyckades i mitt anletes svett få till en sockerkaka i Kungsängen hösten 1984. Jag hade även med div utrustning i form av en elvisp och en röd liten bunke där grädden skulle hällas i och vispas. Gott med sockerkaka och vispgrädde att bjuda damerna på tänkte jag. 

Jag åkte förbi mitt ex som då bodde i Nacka Finntorp, strax innan anhalten Tollare.

-Nu håller du verkligen på och smörar då hon fick syn på min medhavda visputrustning. Det visade sig att hon hade fullständigt rätt, det fick bror min och jag erfara då vi i min barndom experimenterade med en elvisp. Varför inte testa att vispa grädde så länge att det till slut blir smör. Vet inte om det lyckades men min mor blev inte glad då hon upptäckte att vi rört till det i köket.

 

Hur som helst gick det utmärkt med det mesta i form av friskvårdskurs. Att vara med på fest i Jordbro dagen innan Lidingöloppet var väl inte den bästa uppladdningen. Fick i alla fall en god natts sömn någostans i Rågsved tror jag det var? Däremot var väl inte vädret det bästa tänkbara för att springa 30km. Jag hade fått låna en brandgul automatväxlad sossecontainer av Ove från Håbo-Tibble för ändamålet. Det gällde alltså att ta sig från Rågsved till Lidingö under rådande spöregn. Då vi anlände till startplatsen (Koltorps Gärde) lugnade regnet ner sig. Banan var däremot dyngsur av nattens regnande. Jag gjorde ett starkt lopp den oktoberdagen 1984. Samma år/namn som boken med Georg Orwell som författare. Han skrev den 1948 och vände på siffrorna för att få fram sin framtidsversion.

 

Ja, Jo, var var jag? Jo, precis i backen innan upploppet på Lidingöloppet 1984, hörde jag att publiken skrek relativt högt, i alla fall hörde jag något i stil med: HEJA ANNICHEN ! ! !

-Va, är hon bakom mig? Hon som vunnit två VM i Orientering och sedemera 1985 skulle vinna ett tredje VM. Va!!! Det är inte sant? Är Annichen efter mig? Hon som sprang OS-maran

för Sverige 1984 i Los Angeles och fullständigt duschade ut mig i årets Sthlms maran.

Jag hade bara en sak i huvudet just då. Jag måste hålla undan till varje pris, ungefär som när Senna kämpade på med bara sexans växel för att vinna Brasiliens grand prix.

 

Hela upploppsfältet visade sig vara en regelrätt lervälling av tredje graden. Sen blev det nästan närkontakt av tredje graden då Annichen närmade mig de sista metrarna av loppet.

Så när jag efter olika eskapader i Jordbro, Rågsved och på Lidingö kom hem till Kungsängen igen och kunde varva ner lite, vad fick jag då se som inslag på TVn? Sportspegeln filmade Annichen Kringstad eftersom hon det året 1984 vann Lidingöloppets damklass över 30km. TV tittarna fick även se en blåklädd Hellyhansen (Lifa) klädd yngling fullkomligt i panik kasta sig över mållinjen framför en häpen Annichen som säkert undrat vad detta var för en filur i blå mundering.

Så gott fiolk gå in på 1984års resultat ( Lidingöloppet.se ) 2.06.29 plats 590, 2.06.31 plats 591. Vilka hittar du/ni där?

 

 

 

 

Visa hela inlägget »

Född att löpa – eller vi löper, därför finns vi

 

Born to run? Ja, det kanske är så. Efter att nyligen ha läst Christopher Mc Dougalls hajpade bok med just den titeln får man onekligen en lite annorlunda – och i alla fall för mig ny – bild av fenomenet löpning.

Hittills, ska jag väl erkänna, har löpning i mitt liv varit mest ett sätt att hålla kondisen hjälpligt igång under den snöfria årstiden. Allt för att skidåkningen ska sitta någotsånär när den efterlängtade snön kommer!

Dock har löpfenomenet för mig ändå under åren kommit att innefatta ett par Stockholmsmaror, sex Lidingölopp, några Rösjölopp, företagsstafetter och ett gäng andra jippo- och motionslopp kring milen. Men aldrig med det där riktiga flytet, tycker jag själv, och med ytterst medelmåttiga motionärsresultat.

Nåväl, nog om min mediokra löparkarriär.

 

För springa kan väl alla. Eller? Mc Dougall pekar faktiskt på ett par beska sanningar. Alla kan springa, javisst. Men hur? Ingen lär sig tennis, eller golf, eller skidåkning särskilt bra utan vettig instruktion. Varför skulle det vara annorlunda med löpning?

Och utrustningen. Ska det verkligen vara dämpat i dojjorna så inibomben, både fram och bak? Hermetiskt tillslutet, kompensation för pronation och supination... Jodå, den multinationella skoindustrin får helt klart sina kängor i boken! Behövs verkligen allt detta? När vi lite senare får insikten om att de kanske bästa löparna i världen springer i sandaler gjorda av gamla bildäck.

Det här med själva ursprunget till löpningen är också en av drivkrafterna till varför Mc Dougall så småningom söker sig ut i den mexikanska vildmarken för att lära löpteknik från grunden av "världens bästa löpare" – det skygga Tarahumarafolket.

För det är nog så att många av oss, likt mig, löper/lufsar med usel, felaktig teknik. Jag har ju skapliga testvärden men springer långsamt, ineffektivt. På skidåkarspråk med dålig "åkekonomi".

Mc Dougall beskriver också sig själv i början av boken som en skadebenägen medlemåttalöpare som inte heller har något vidare flyt. Men under sitt sökande efter det perfekta löpsteget, den avslappnade, vägvinnande och kraftbesparande tekniken, når han helt andra kunskaper och insikter. Och resultat!

 

Genom boken får vi lära känna en rad udda karaktärer. Ultralöpning – alltså lopp längre än vanlig maratondistans – tenderar att dra till sig rätt skruvade typer... Redan i första kapitlet får vi höra talas om en av dem, Caballo Blanco, "den vita hästen", en mystisk löparlegend som lär finnas nånstans i den mexikanska vildmarken. Författaren – bokens berättarjag – är på jakt efter honom.

Caballo Blanco dyker flyktigt upp under det extrema bergsloppet Leadville trail i Colorado, USA. Ett lopp på 100 miles, eller 160 kilometer, på hög höjd i stentuff terräng över bergspass och delvis i totalt mörker. Det är också under Leadville som Tarahumaralöparna för första gången ställs mot de bästa amerikanska ultralöparna. Hur det går, ja läs boken!

Hur som helst är det också under ett Leadville som Caballo rycker in som hjälpryttare åt en av Tarahumaralöparna och blir fascinerad av deras löpning. Därför söker han sig till den mexikanska ödemarken för att lära mera.

Ann Trason är en annan figur vi möter i samband med Leadville trail. En till synes lite grå lärarinna, som likt Mr. Hyde eller Stålmannen helt ändrar karaktär när löparskorna kommer på. Ann har sedan 1994 rekordet för kvinnor på sträckan, 18 timmar och 6 minuter. Det året kom hon tvåa totalt!

 

Bokens dramaturgiska kontext innefattar arrangerandet och genomförandet av en löptävling, ett 80-kilometerslopp i den ödsliga Kopparkanjonen i den mexikanska vildmarken. Även bokens författare blir medarrangör till tävlingen.

Med på vägen mot avgörandet får vi följa flera spännande typer, förutom då författaren själv så klart. Vi får lära känna "Barfota-Ted", Ted Mc Donald, en av barfotalöpningens allra främsta företrädare, Scott Jurek, mycket välmeriterad amerikansk ultralöpare, "ungdomarna" Jenn Shelton och Billy Barnett som lever ett tämligen vilt hippieliknande liv med löpningen som plattform – kanske speciellt gäller det Jenn. Och förstås den främste av Tarahumaralöparna – Arnulfo Quimare.

Samtliga beger de sig iväg mot det stora äventyret, den slutgiltiga uppgörelsen om vilken löpare som är bäst i längden.

 

Mest intressant tycker jag att boken blir en bit in i berättelsen, när den tar ett evolutionärt grepp och sätter löpningen i ett mer vetenskapligt perspektiv av varför människan (homo sapiens) blev just människa.

Djupsinnigt? Nädå, författaren tar oss med på en annorlunda – och som i alla fall jag tycker – mycket underhållande och tänkvärd resa i något av Darwins* anda.

Lite kort handlar det om hur människans fysik utvecklas till att bli – inte jordens snabbaste löpare – men kanske mest uthålliga! Vilka faktorer som drev den utvecklingen och hur den påverkat oss som ras.

Steg för steg, via olika observationer och flera forskares arbeten, läggs ett fascinerande pussel där löpningen är den röda tråden, och blir till en förklaringsmodell till varför vi är det vi är.

En avgörande faktor är den så kallade uthållighetsjakten. Det vill säga hur vissa naturfolk lärde sig jaga sitt byte med att helt enkelt trötta ut djuren genom – just det, långdistanslöpning! Resonemang förs om hur den gemensamma jakten ledde till såväl språkutveckling hos människan, som förmåga till abstrakt tänkande.

Säcken knyts ihop genom att dra parallellerna med de ursprungliga drivkrafterna till varför människan "valde" att bli långdistanslöpare, till att konstatera det faktum att vi fortfarande samlas för att löpa, till exempel maratonlopp och liknande. Löpningen är med andra ord en mycket djupt rotad företeelse i människans beteende.

 

Du blir troligen inte en bättre löpare rent fysiskt eller tekniskt av att läsa Born to run. Det är absolut inte en praktisk instruktionsbok, då finns det massor av andra alternativ. Men du kan få en annan inställning till löpning mer på det intellektuella planet, det händer grejer i huvet! Något som förstås kan bidra till att du indirekt blir bättre rent fysiskt. Oavsett vad är Born to run underhållande och tänkvärd. Möjligen blir man lite klokare – både som löpare och människa.

/Johan Hård

53 år, medelmåttig skidåkare och medioker löpare i sina bästa år

--

*Charles Darwin, 1809-1882, evolutionslärans fader och författare till det banbrytande verket "Om arternas uppkomst". Lär även vara upphovsmannen till det bevingade uttrycket "Survival of the fittest", sic. (den mest lämpade överlever). Alltså inte den "starkaste", som vissa envisas med att tro...

Visa hela inlägget »

Jaha Gott folk, nu måste man ändå till slut trots allt fatta pennan och skriva ihop lite. Önskar att man haft Tomas Tranströmers kraft i pennan. Så här i vintermörkret som just nu mer påminner om ett tungt höstmörker kommer min inspiration inte från Nobelpristagaren Tomas Tranströmer, inte heller från Joseph Brodsky utan mer från Jonas Alströmer. Vet inte mycket om den killens skrivkunnighet men han införde i alla fall inte potatisen till Sverige som allmänt påstås utan det gjordes utav 1600-talets hemvändande 30-årigakrigssoldater.

Alströmer var förmodligen ändå en av de första som började med potatisodling i Sverige 1723.

 

Potatis är en stor källa av kolhydrater kryddat med en dos C-vitamin som idrottare i alla länder behöver. Efter önskemål från en schläkting förra året vid den här tiden då jag mest var en gnutta nojig och skrev om lussekatter och pepparkakor tyckte emellertid kusin Bengt-Åke att jag på Hörnan avslöjade receptet på den berömda Radiokakan som gjordes av bla moster Signe en gång i tiden. Det visar sig att Radiokakereceptet nått offentlighetens ljus sedan länge. Bla tillhörde radiokakan en av höjdpunkterna på 50-talet.

 

För några år sedan kom jag på mig själv att jag var fruktansvärt sugen på något gott. Hade en minnesbild av att min mor ett antal gånger i mitten av 60-talet och sporadiskt fram till 70-talet plötsligt från tomma intet trollade fram en ischokladblandning som med mariekexets speciella arom kittlade de flestas smaklökar på ett imponerande sätt.

Jag fick i detta ögonblick ett inspierande kreativt infall och har därefter tillverkat ett antal Radiokakor som jag även spontant levererat under Juletid till min dotters tenniskompis mamma och även till min egen mamma uppe i Nordmaling.

 

Radiokakan härstammar från1920-talet. Man ville ha något att äta samtidigt som radion var i sitt spädbarnsstadium och man behövde ett tilltugg som inte störde de andra lyssnarna. Namnet Radiokaka kom just därifrån, ett ljudlöst andäktigt kollektivt tuggande från forna tiders vardagsrum.

 

Det finns många olika varianter på Radiokaka. I bland används blockchoklad i andra recept kakaopulver. Gemensamt för alla recept är dock den stora mängden kokosfett som blir fantastiskt gott blandat med choklad, ägg och mariekex.

Det har under historiens gångna lopp spekulerats om att kokosfettet tillhör det mest onyttiga livsmedel man kan stoppa i sig. På senare år har myten till stor det vänts i och med

skidskytten Björn Ferrys diet bestående av en stor mängd fett. Multisportare, ultratonlöpare och Vasaloppsåkare som dagligen bränner ca 8000 kalorier är en bit Radiokaka inget som avskräcker, snarare tvärtom eftersom fett står för en stor del av bränslet för dessa uthållighetsfenomen.

 

Till alla läsares glädje kommer inom kort Hörnans första gästskribent att göra sina första formuleringar i en betraktelse där huvudfigurerna borde vara oerhört glada om de kommer över stora mängder Radiokakor i sin dagliga utövning.

 

Just nu pågår den årliga Nobelfesten. Inga större skandaler att vänta som när Milton Friedman fick sitt ekonomipris och en överförfriskad student öppet demonstrerade i Blå hallen och Kungen därefter myntade orden: It could have been worse.

Madeleine lär nog inte våga sig på sin icke reglementsenliga klänningurringning samt den obligatoriska glassen lär nog inte bytas ut mot några skivor Radiokaka. Nobeltraditionen lever vidare även utan Radiokaka.

 

Gott folk. Här är receptet som jag begagnat mig av.

250g kokosfett-smält och låt svalna.

2 ägg och 3 dl florsocker vispas.

1 dl kakao rörs i ägg-sockersmeten.

Blanda i kokosfettet, obs ej för varmt.

Häll smeten i en avlång form täckt med plast alt bakplåtspapper.

Varva chokladsmet med mariekex (ungefär som man gör lasagne.

Ställ i kylen för att stelna.

Går utmärkt att stoppa i frysen för att sedan ta fram då man är sugen på något gott.

Radiokaka passar under alla årstider. Inte så högtidsberoende som bla lussekatter, kräftor och surströmming.

Visa hela inlägget »

Min bror hade sommaren 1972 en skiva som hette Obscured by clouds med Pink Floyd. Efter att just nu läst boken: Pigs might Fly, The inside story of Pink Floyd, fick jag reda på att skivan, för övrigt soundtracket till filmen The Valley spelades in på bara 2 veckor, oerhört snabbt för att vara Pink Floyd.

 

Mitt musiklyssnarintresse började redan 1965 då jag hade hört Rock and roll music med the Beatles. Kom ihåg att jag sprang omkring på gräsmattan och härmade John Lennon och tillhörande pianoklink. Lång senare fick jag möjligheten att beskåda låtskrivaren av Rocknrollmusic, Chuck Berry på Skeppsholmen. Har sedemera fått uppleva live konserter med många av mina gamla 70-talsidoler: Frank Zappa, Santana, Bob Dylan, John Fogerty, Dizzie Gillespie, Kjell Höglund, Moody Blues, John Mayall, Johnny Winter, Peter Green, Alvin Lee, Leonard Cohen, Peter Gabriel, Yes, Roger Waters mfl. Senare i okt kommer Jean Michell Jarre till hovet.

 

Tidigt 70-tal

Min Pappa Birger hade fått ett uppdrag då han befann sig i stan (i detta fall Umeå). Köp en skiva med Leonard Cohen kommenderade vi honom. Sagt och gjort, han gick in i Burmans skivbutik och kom tomhänt därifrån. Vad hände frågade vi därhemma? Jo, jag gick in och sa: "Jag ska ha en skiva med Leonard Kohen. -Butiksbiträdet svarade (förmodligen i brist på nödvändig kunskap) "Här för vi inga kor".

 

1973 gick jag själv in i samma skivbutik. Dark side of the Moon hade precis släppts. Då jag tittade bland alla Pink Floyd skivorna hittade jag ett konvolut med en ko på. Jag köpte den i stället. Burmans musik låg på en gågata. Ljudet av en motorcykel kom från vänster öra och ut i högra i början av ledmotivet "Atom heart Mother". Jag provlyssnade i lurar och det var precis som en verklig motorcykel rivstartade och passerade utanför butiksfönstret 1973 i Umeå. Dark side of the Moon och sedemera även Wish you were here fyllde även de upp min skivsamling. Jag blev helt såld. Hade farsans gamla avlagda 50-talshatt på mig i plugget där jag textat Pink Floyd på fronten.

 

Runt 1975

Fick Leslie West i mitt framhjul då jag cyklade hem från skolan i full speed för att så snabbt som möjligt hinna hem för att lyssna på bandet Mountain, som jag lånat från polaren Janne. Det var första och enda gången som jag sett stjärnor. Jag gjorde en frivolt och hamnade med huvudet före rakt på den ishala asfalten efter det att konsumkassen med vinylskivorna fastnat i ekrarna på cykeln.

Sedan på gymnasiet lånade och lånade jag ut en hel del vax. Fortfarande har jag kvar inspelningar av bla Yes, Genesis, tysk krautrock och Fushionsjazz. Wasa Express gjorde ett bejublat liveframträdande (tror det var 1978) på tre timmar med Åke Eriksson i sitt esse i Mimerskolans matsal. Åke sa bla."Det här får man stipendium för" när han tryckte på med sin karakteristiska stil på sina dubbla obligatoriska baskaggar.

 

Damer

Jag hade ingen större lycka med damer under högstadietiden. En finnig endorfinpreppad uthållighetsidrottare var nog inte det första tjejerna i min ålder tänkte på. Lyckades en gång i alla fall med konststycket att få till en sk björnkram med klassens snyggaste tjej i åttan på UG. Jag stank emellertid en hel del av sk hemgjorda drycker och det hela var nog inte den mest angenäma upplevelse för någon av oss.

Det var och kanske är fortfarande så att traktens ljuvliga amazoner är/var just ute för att åka amazon och samtidigt lyssna på kramgoa låtar och saxparty med någon med körkort som var/är både 3-4 år äldre än vi 14-15 åriga grabbar.

 

Ingemar Nordström var på den tiden ljusår ifrån Pink Floydmusiken jag lyssnade på. Därför blev jag glatt förvånad då en dam, vi kan kalla henne Karlsson visade sig också gilla Pink Floyd. Förmodligen hade hon fått syn på min dekorerade hatt. Det visade sig också så att hon inte var från orten utan precis hade anlänt från inlandet. Det var från den stunden mitt stora skivbytarintresse igångsattes. På den tiden var Manfred Manns Earthband och framförallt Frank Zappa stora. Minns att jag och Karlsson (man kallade varandra vid efternamn i Ångermanland), jag fick själv heta enbart Lindahl ända upp i 20-årsåldern. Numera här i Svealand är det nästan bara yrkesmilitärer och Lindahl på tennislekisen försöker skoja till det med att exempelvis kalla en 5-åring för Cedergren. Kom i detta nu på att vår kompanichef 1979 i Sollefteå just hette Cedergren.

 

Jo, var var vi nånstans? jo i Nordmaling. Jag och Karlsson försökte oss även på en analys av Frank Zappas formidabla Dinamo Hum.

Kiss my aura...dora

M-M-m... its real angora

would yall like some more-a?

Right here on the flora?

An how bout you, fauna

Ywanna?

 

Dagen efter vi slutat nian ställde jag ut högtalarna på gräsmattan utanför huset och spelade hemmainspelningar från radioprogrammet tonkraft på rullbandsspelaren med bla Nationalteatern och Ulf Lundell. Bjöd även in Karlsson och polaren Pelle. Tonerna från Shine on your crazy diamond hördes flera kvarter bort berättade de entusiastiskt då de anlände.

 

Wish you were here skivan liksom föregångaren Dark side of the Moon är väldigt mycket Roger Waters och de andra medlemmarnas upplevelser av grundaren Syd Baretts tragiska dekadens.Syd Barett kom på namnet Pink Floyd efter två ganska okända blusmusiker som hette Pink Anderson och Floyd Council. Barett var en jättetalang och första Floydhiten kom redan 1966 med Arnold Lane. 1967 spelade man in The piper at the gates of dawn samtidigt som the Beatles gjorde sin berömda Sergeant Pepperskiva i rummet intill i Abbey Roadstudion. Sen gick det snabbt utför med Syd. Det blev alldeles för mycket LSD och redan 1968 gick det inte att ha kvar honom i bandet. En månad januari 1968 var Pink Floyd ett femmannaband sedan Syds kompis David Gilmour tillkom.

Bandet fortsatte att experimentera sig fram i tidsenlig psykadelisk anda. I samband med Meddlealbumet 1971 kände alla fyra Pinkfloydarna att de var på rätt väg och skivorna Dark side of the Moon och Wish you were here tillhör rockhistorins milstolpar.

 

Dark side.. präglat av Richard Wrights mjuka personliga klaviaturer där den instrumentala Great gig in the sky behövde en vokalist. Producenten Alan Parsons (han som startade Alan Parsons project -75) kände en dam som han trodde passade för jobbet. Hon Clare Torry fick sedvanligt studiogage för 3-4 tagningar. Hon blev sedemera ytterst förvånad då hon hittade skivan i en butik och hennes namn fanns med på konvolutet. Vid den tidpunkten var det nog ingen som trodde att albumet nu  på tvåtusentalet kommit upp i nära 40 milj sålda ex.

Eftersom Clare ansåg sig bidra med så mycket på just låten Great gig in the sky stämde hon Pink Floyd 2004 och står sedan 2005 som medförfattare tillsammans med Richard Wright.

 

Jag gillar låten Have a cigar från Wish you... Det är en tuff sång med ett härligt tryck. Vad jag inte visste förrän nu är att sångaren inte tillhör Pink Floyd. Varken David, Richard eller Roger kände sig kapabla att genom sina vokalinsatser göra låten rättvisa. Räddaren i nöden blev Roy Harper som jobbade med en egen skiva i rummet intill i den berömda Abbey Road studion. Harper erbjöd sig att sjunga Have a cigar och det gjorde han. Har hela tiden trott att var David Gilmour. Vad bra David sjunger kommer jag ihåg att jag tänkt.

 

Efter dessa formidabla album började den enorma kreativiten att sakta börja sina. Richard Wright och David Gilmour bidrog inte med några låtar längre. I boken berättade de att de på något sätt var lite slöa efter framgångarna som kom så plötsligt 1972-1975.

Den store motorn i bandet blev from 1975 Roger Waters. Han hade fingrarna i det mesta som rörde Pink Floyd. Animalsturnén med den berömda grisen och framförallt the Wall med skiva, konsert och film. Efter 1980 då bandet splittrades efter inre slitningar försökte bandmedlemmarna med div soloutsvävningar. Det blev inga större framgångar för någon av dem beroende på att Pink Floyd liksom ett fotbollslag hade rätt kille på rätt plats, vilket åren 1970-1977 då de var som störst bekräftar. De var alla i rätt ålder 25-30-årsåldern och hade en säker trummis i Nick Mason, en guraspelare av gudsnåde i form av David Gilmour. Ett stort musikaliskt geni i form av Rick Wright och sist men inte minst den geniale textförfattaren och låtskrivaren Roger Waters.

 

Pink Floyd kände i början av 1972 att de hade något stort på gång och ville gå grundligt tillväga. Bla testade de många av låtarna inför publik 71-72. Albumet spelades sedan in mellan juni72 och jan73.

Alan Parsons var producenten. Han lyckades framkalla en fantastisk ljudbild. Crime of the Century med Supertramp från 1974 är också det en skiva med fantastisk ljudkvalité även om det inte är Parsons som producerat den.

 

Ni som i detta nu fortfarande är ovetandes om eller har undgått att ha upptäckt Pink Floyds storhet är i den digitala teknikens tidsålder är hjärtligt  välkomna att besöka Youtube där numera finns en mängd klipp finns från de goda Pink Floydåren.Det finns hela filmer på timmen och över på Youtube.

Kan rekommendera bla: Meddle a classic album, Making wish you were here, Fat old sun etc

 

 

 

 

Visa hela inlägget »

I tidigare inlägg har jag ganska strikt hållit mig till det aktuella ämnet. Livet är emellertid mer mångfasetterat än exempelvis ett maratonlopp eller en fiskmås. Jag upptäckte av en slump popsångaren Kjell Höglund  sommaren 1976 vid köksbordet hemma i Nordmaling

då jag lyssnade på radioprogrammet visstunden. En låt som han framförde tillsammans med gitarristen Anders Bränngård var Nattlig episod med allkemisten Karl Marx. Höglund förklarade då att han gjort en låt precis som han velat göra den. Det var en salig blandning av mytologi, historia, livsåskådning, samhällsanalys, psykologi mm. Jag tror att jag med denna Höglundinspiration med pennans hjälp på något sätt kan frigöra mina intuitiva och kreativa krafter på ett mer ändamålsenligt sätt. Kjell pratar också om om något som han benämner som mytologisk laddning. 

 

Kjell får sin inspiration av något i hans liv som ger upplevelser av olika slag från mytologiska berättelser, sagor, filmer, musikstycken etc som han intuitivt känner är bra och passar hans personlighet. Han nämner bla James Hiltons roman Bortom Horisonten. Från den fick han inspiration att skriva sången Vägen mot Shangri-la. Andra inspirationskällor är filmerna Casablanca och Jakten på den försvunna skatten.

 

Det finns många vägskäl och episoder i var mans liv som får nya vändningar pga sådana mytologiska laddningar som Kjell Höglund beskriver. Personligen har 70-talet präglat mig

i allra högsta grad eftersom åren mellan 10-20år är de åren i livet som ens personlighet grundläggs och utvecklas med mycket hjälp av sk mytologiska laddningar. Tycker bla om att lyssna på många poplåtar från den tiden. Fortfarande får jag gåshud av suggestiva Creedence Put a spell on you och Deep Purples Child in time i min mp3 på rullskidpassen och löprundorna.

 

En TV-serie som gick i mitten av 70-talet var Vilhelm Mobergs Raskens. Jag och några klasskamrater från nian gjorde parodi på den med rullbandspelarens hjälp. Sedemera spelades den upp för klassen på en Svenskalektion. Ett annat ämne var 1600-talets Häxprocesser. Det hela visade sig bli mer av ett Psykadeliskt Pink Floyd porträtt eftersom deras musik förekom då det skulle sättas eld på bålet.

 

En annan Vilhelm Moberg 70-tals tvserie som berörde mig var Din stund på jorden. Där får man följa en pensionerad äldre man som utvandrat till Amerika i unga år. Han har minnen från sin barndom där huvudfiguren är hans bror som hastigt drogs bort från jordelivet i vid 19 års ålder. Under sommaren har boken gått som följetong i radions P1. Spontant känner jag att Min stund på jorden har en stark mytologisk laddning. Jag vill emellertid ändra titeln till Min stund på jorden. Om jag skriver om min stund på jorden kan jag blanda allt mellan himmel och jord (inte himmel direkt kanske) förutsättningslöst i min hörna.

 

Nu plötsligt har jag det framtida konceptet klart i min Hörna. Varför inte blanda alla funderingar, idéer, drömmar etc med integrerat med även andra intresserade gästtyckare och skribenter med alla former av intressen. Nästa inslag i Hörnan blir då Min stund på jorden 2. De senaste 35 åren har Biofilmerna envist kört på med uppföljarkonceptet. Jägarna 2 har numera kommit upp på Biograferna. Kan bli i tjatigaste laget då det i många fall blir uppföljaren till uppföljaren som i sin tur blir uppföljarens uppföljarens uppföljare. Då börjar det mer och mer likna Lars Ekborgs berömda eländets eländes elände vilket Poltergeist 3, Hajen 4 och Omen 8 bekräftar.

 

I mitt fall här på hörnan behöver nog inte gemene man oroa sig för detta fenomen eftersom just min stund på jorden innehåller mer intressanta ämnen än exempelvis Norman Bates i Psycho 3 eftersom Alfred Hitchcock lämnat arenan för länge sen då den filmen spelades in.

Apropå  mitt kulturelle intresse är jag sjukt intresserad av att få titta på de svartvita 30 minuters Hitchcock producerade tv filmerna från 60-talet. De gick då på svt:s enda kanal med Hitchcocks egna kommentarer. Där kan man tala om mytologisk laddning.

 

Såg förresten Firmafesten häromdagen. Roffe Bengtsson, Stellan Skarsgård var briljanta. En annan Svensk kultfilm är Stig Claessons Vem älskar Yngve Frej. Lars Molins TV-filmer är också de briljanta. Avslutar med så långt tillbaka i tiden som 60-talet. Ungdomsserierna Kullamannen och Kråkguldet var spännande för oss lite yngre. Bombi-Bitt och jag efter Fritiof Nilsson Piraten var något man inte missade när det visades. Listan kan göras lång.........Böcker i form av Sagan om ringen mm ej att förglömma.

 

Önskar alla läsare en fin stund på jorden med många inspirerande mytologiska laddningar.

 

 

 

Visa hela inlägget »

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Bengt » Adel, Präster, Borgare & Bönder:  ”Enda glädjepunkten idag är Johanna larsson (54 på rankingen). F.ö. ingen svensk ..”

  • Dick L » Pink Floyd:  ”Gunnar, Jag hade det stora nöjet att av min son få "Dark Side of the Moon" i jul..”

  • mitchel ramnesjö » Det sociala arvet:  ”en sak jag har sett filmen har själv inte använt droger men har en mycket svår u..”

  • morgan » Pepparkaks-Åström:  ”Hej!! Undrar lite över rötterna till Nordmaling och efternamnet Åström”

  • Putte Pingis » Det sociala arvet:  ”Författar-karriär nästa Gunnar? Fortsätt skriv. Länka till Facebook så man inte ..”

Bloggarkiv